понеділок, 16 вересня 2019 р.

Поки сонце з неба сяє, тебе не забудуть!


     9 вересня 2019 року виповнилося 250 років з дня народження відомого українського письменника Івана Петровича Котляревського – автора безсмертних творів «Енеїда» і «Наталка Полтавка». Давайте згадаємо деякі цікаві факти про життя І.П.Котляревського.
·         25-річний Котляревський працював домашнім учителем у попа в Золотоноші й закохався у 20-річну Марію, родичку господаря, але дівчина вже була обіцяна за дружину іншому. Щойно Котляревський про це дізнався, то негайно покинув маєток і пішов до армії. У 27 років він став кадетом Сіверського карабінерського  полку.
·         Упродовж 25 років Котляревський обіймав посаду директора дому виховання дітей бідних дворян у Полтаві, за що одержав від царя чин майора.
·         На початку ХІХ ст. в Полтаві діяло таємне «Товариство мала російське», членом та співавтором   програмних документів якого був письменник. І хоч у цій справі проводилося слідство, але Івана Петровича до відповідальності не притягнули.  Літературознавець  Євген Руднєв знайшов в архівах лист Сергія Волконського, де зазначалось: «Котляревського від каторги врятувала жінка, яка його кохала».
·         1969 рік за рішенням ЮНЕСКО було проголошено роком І.Котляревського. тоді з нагоди 200-річчя письменника за акварельним ескізом Тараса Шевченка було відкрито меморіальний комплекс-садибу Котляревського.
·         Пам’ятну монету «Енеїда» випустили 1998 року. Вона належить до серії «Духовні скарби України». Це  золота монета номіналом 100 грн., присвячена 200-річчю першого видання «Енеїди». А в 2009 р. у серії «Видатні  особистості України» була випущена срібна пам’ятна монета «Іван Котляревський» номіналом 5 грн. На  реверсі зображено портрет І.П.Котляревського, праворуч і ліворуч від якого – рядки з вірша Т.Г.Шевченка «На вічну пам'ять Котляревському»: «Поки сонце з неба сяє, тебе не забудуть!»

Немає коментарів:

Дописати коментар